🐝🐝SVETOVNI DAN ČEBEL 🐝🐝

Svetovni dan čebel obeležujemo 20. maja. Na ta dan se je leta 1734 rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša.

Svetovni dan je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogi pri varnosti s prehransko preskrbo, njihova prisotnost pa je tudi pokazatelj stanja lokalnega okolja. Poleg tega je človek udomačil čebele za pridobivanje medu in drugih čebeljih pridelkov (na primer matični mleček, cvetni prah, čebelji vosek in propolis). 

Razglasitev praznika je v okviru Organizacije Združenih narodov predlagala Slovenija na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, predlog pa je bil potrjen 20. decembra 2017. Pobudo je vodilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, soglasno so jo podprle vse članice OZN. 

Čebelarstvo del zgodovinske in kulturne dediščine, kranjska čebela pa eden od nacionalnih simbolov

Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

Čebele so za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne, v mnogih državah in regijah so zaradi različnih vzrokov, najbolj zaradi podnebnih sprememb, zelo ogrožene. Čebele potrebujejo čist zrak, vodo in čisto okolje v širšem smislu, zato moramo ohraniti okolje. Zavedati se moramo, da je vloga posameznika za ohranitev čebel in ostalih opraševalcev ključna.

Učenke UNESCO krožka pripravile plakat, v knjižnici poiskale knjige in o čebelicah uredile razstavo.

(Skupno 206 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost